De Wachter

De Korenschoof

 Op de heetste dag, 12 augustus  2020 met 36 graden gaat het malen gewoon door, tenminste als er wind is. En gelukkig trok de wind aan na 13.00 uur. Extra zeilen bij gezet. Als een molenaar dan gaat lachen kun je zien dat het goed gaat en als er goed gemalen wordt en je bereikt een goed resultaat, wat kun je je dan gelukkig voelen. Ik voel mij fantastisch op de molen. Het maakt niet uit op welke molen. Er komt een soort oergevoel en voel mij vrij. Het is keihard werken om alle voorbereidingen te treffen om de molen te laten draaien. En als het dan goed draait..., wauw! Juist dat gevoel, is zo prachtig. Hoe vies je ook wordt en hoe je ook zweet. Met een voldaan gevoel weer naar huis en zo komen er gelukkig nog meerdere dagen. 

De Korenschoof Noordlaren
Op de stelling van de Hazewind
21. jun, 2019
Anderhalf uur theorie besproken in de kap van de molen. In de praktijk leer je het snelste de theorie.
Doordat de luiken eruit waren kon ik deze foto maken.
Het is altijd belangrijk dat er strepen worden gezet als je iets gaat repareren. Dan weet je waar het weer naar terug geplaatst moet worden.
Beelden van De Hazewind
Als de molen draait... Dan is er koffie!
Zeil opgerold achter de klampen

Molen De Hazewind

31. mei, 2019
Het was weer een fantastische leerzame dag. Met een windkracht 3 draaide de molen met vier volle zeilen. Maar voordat de molen kan draaien moet er heel wat gebeuren. Er moet gesmeerd worden, in het werk stellen van de molen, kettingen los en de vang eraf. Dan de vang er weer op zodat er één zeil gehesen kan worden en dat vier keer. Dan sta je er naar te kijken en te genieten van de draaiende wieken. Ik vind het nog steeds een frappant gezicht. Dat zo'n oud systeem zo goed kan draaien.


Kammen föhnen in de molen!


Ik hoor jullie lachen. Nou dat deed ik ook. Een bovenwiel, een bonkelaar en een spoorwiel hebben allemaal kammen. (zie foto) Die kammen grijpen in elkaar en zet de molen in beweging door de wind, de wieken en het as. Dat is een vernuftig systeem. Hier kan ik uren naar kijken. De foto ernaast kun je zien hoe het vastgezet wordt. Ik zou zeggen kom eens een keer kijken in de molen dan leg ik het u uit, of één van de andere molenaars.
Nu vertel ik verder over het föhnen van de kammen. Een paar maanden eerder is er bijenwas op de kammen gesmeerd, door de kou is het meteen gestold, door het heet te maken kan de was in het hout trekken. Dat is een grote klus in de kou boven in de kap, omdat de bescherming van de molen eraf was waaide het dwars door de molen. Er wordt in de wintermaanden volop geklusd. Met goeie kleding aan kun je er wel tegen. Om klokslag tien uur wordt er koffie gedronken en dat is altijd leuk, dan vertelt de voorzitter de nieuwtjes. Tot twaalf uur wordt er in de molen gewerkt op diverse afdelingen. Vanaf eind april kunnen de mensen weer komen kijken. Voel je geroepen om ook te helpen? Er is voor ieder mens wel iets te vinden om mee bezig te zijn. Kom eens langs en ga op zoek wat voor jou de geschikte plek is. We kunnen heel goed hulp gebruiken. Er is bij de molen maar één motto en dat is : Samenwerken en lol hebben, we doen het met veel liefde voor de molen.


Dit verhaal had ik naar Ron Brandsteder gestuurd en ik mocht mijn verhaal vertellen op de radio.

Op RADIO 5 in gesprek met Ron Brandsteder

Wachten op Ron.

Ik wacht op een telefoontje van Ron Brandsteder. Ik heb een verhaal naar hem toe gestuurd over de molen. Het verhaal van: Kammen föhnen in de molen en hij wil meer weten over de molen denk ik. Het is wel vreemd om te gaan praten, terwijl je weet dat andere mensen het kunnen horen. Ach daar moet ik niet bij nadenken. Gewoon doen dan doe je gek genoeg. Gisteren werd ik gebeld door iemand van de radio. Zij vroeg of ik het leuk zou vinden om mijn verhaal te vertellen op de radio. Op radio 5 ik zou niet weten op welke frequentie die zit. Ik krijg het stukje dat wordt op genomen thuis gestuurd. Dat is wel aardig. Het is denk ik wel gek om je zelf te horen. Het is toch wel spannend. 

Ik vond het een fijn gesprek, hij komt een keertje kijken op de molen De Wachter.Het gesprek ging over Kammen föhnen in de molen. Of hij daadwerkelijk komt moeten we afwachten. We zullen het zien.

De Wachter
Hier zie je hoe een dikke boomstam wordt gezaagd.
De boomstammen liggen in het water tot het moment dat ze nodig zijn en dan wordt de bast er vanaf gestoken.
De molen in Burdaard heeft meerdere molens. Het was een pelmolen, nu is het nog in gebruik als korenmolen en houtzaagmolen. er wordt nog volop gemalen en het meel wordt goed verkocht.
Houtzaagmolen in Burdaard
Een prachtige watermolen in Burdaard.
Wat een gevaarte, als je het zo van onderen bekijkt.
De molen in Michigan die gebouwd is door Diek Medendorp. Daarvoor heeft de molen 'De Zwaan' in Vinkel gestaan.