Oorlog

25. feb, 2022

Mijn lieve moeder van bijna 90 droomt opnieuw van de oorlog. De herinneringen komen weer naar boven, er over praten vindt zij lastig. Er zo weinig mogelijk over vertellen, is haar aangeleerd. Gelukkig heeft ze mij heel veel verteld, maar sinds de uitbraak in de Oekraïne vindt zij het lastig als er zoveel over gepraat wordt. Ik kan mij dat heel goed voorstellen. Ik vind het zelfs zielig voor de oudere generatie dat de geschiedenis zich herhaald. Mijn moeder kan er niet goed tegen. We hebben gisteren er wel over gepraat en dat vindt ze wel fijn. We moeten goed zorgen voor deze generatie en er voor zorgen dat ze hun verhaal kwijt kunnen. 

De kranten, nieuws en alle praatprogramma's, en waar je ook komt het gaat meteen over oorlog, wat ook heel logisch is, maar de oude generatie, mijn moeder dus, hebben er andere gevoelens bij en de beelden van vroeger komt weer naar boven.

Lieve mam, en andere oudere mensen ik hoop dat het iets draaglijker wordt wanneer je er over praat en dat er aandacht aan jullie geschonken word.

Liefs aan allen die er mee temaken hebben en voor iedereen die heel even een arm om de schouder nodig heeft.

Kus je dochter.

6. feb, 2022

Jan heeft zoveel voor mij betekend en gisteren zijn wij naar zijn uitvaart geweest. Ondanks de kou en de snijdende wind, gaf het zonnetje een mooie heldere dag tijdens de plechtigheid. Ik heb expres mijn telefoon in mijn zak gehouden om in het moment te zijn.

Jan van Vlieland. Ik belde hem op met de vraag of hij mijn tekst wilde bekijken en of hij akkoord ging met dat wat ik had geschreven. Hij heeft er iets aan veranderd en was zeer enthousiast. Hij zei: 'Als je het boek klaar heb, dan ga ik het voor je promoten'  Het is een euforie als je eerste boek uitkomt en als je dan ook nog bij Jan op zijn terras bij hotel Zeezicht mag komen om koffie te drinken en verteld, dat het boek er prachtig uit ziet, plus dat hij er 30 wilde bestellen. Hij heeft voor mij 30 boeken bij de winkels gelegd. Ik wist nog van geen toeten of blazen, ik had nergens verstand van. Ik wist niet hoe het in de schrijvers wereld er aan toe zou gaan. Daar zijn geen handvatten voor. Die lieve Jan heeft mij daar wegwijs in gemaakt. 

Mijn allerlaatste boek, daar komt hij als persoon zoals hij was, in voor en dat vond hij geweldig. Ook al was Jan ziek, hij wilde mijn tekst van het laatste boek wel doorlezen, het gaf hem afleiding. 

Helaas  is hij 1 februari overleden. 

En gisteren zijn wij bij zijn uitvaart aanwezig geweest. 

Het was een waardig afscheid. 

Lieve Jan. Hartelijk dank dat jij mij hebt geholpen in de schrijfwereld! En heel erg bedankt dat jij mijn boeken hebt gepromoot.

6. feb, 2022

Jan van Vlieland, alias Jan Houter.

2. feb, 2022
2. feb, 2022
Een bijzondere man van Vlieland

Jan zit in mijn hart, als een verhalenverteller, een vrolijke man, die mij heeft geholpen bij het promoten van mijn eerste boek. Daar ben ik hem zeer dankbaar voor. Het nieuwe boek Storm op komst, was hij voor mij aan het lezen. Ondanks het ziek zijn wilde hij het toch doen. Lezen gaf hem afleiding. De laatste check en de fouten eruit halen en dan zou hij het gaan promoten. Die lieve Jan. Wat is dan een boek? Toch helemaal niks vergeleken bij het leven. Aanstaande zaterdag reizen wij af naar Vlieland om hem de laatste eer te bewijzen.

In het nieuwe verhaal daar komt hij een paar keer in voor als de man zoals hij was, met z'n bril voor op de neus. En later als Nora na alles wat ze mee maakt op het eiland, besluit om langer te blijven. Legt Jan een hand op haar schouder en gaat ze met hem de natuur in. Vogels bekijken. Die uitstraling en die rust wat hij overbracht... dat was zo mooi!
Dankjewel Jan. Dat je ons te woord hebt willen staan. Dat ik met jou op de foto mocht met mijn eerste boek. En heel veel dank dat je in de cinema de verhalen hebt verteld over de schepen en de geschiedenis van het eiland.