Nora

Er zijn nog zoveel dingen te bedenken. Ik heb mij voorgenomen om mijn molenstudie aan te pakken. Het hoofdstuk over het weer bijvoorbeeld. Elke week heb ik theorieles gehad tijdens de koffie op de molen in Gieten of in Sleen. Nu mis ik dat heel erg. Nouja dan moet ik de tijd gaan besteden aan het leren.

Het weer.

De troposfeer, Polaire front, Luchtstromingen en de straalstroom. 

 

Elke dag bestudeer ik een weerkaart. Daarop valt te zien wat het weer gaat doen. De hoge druk en de lage drukgebieden. De koufront, warmtefront, oclusie, trog en vore.

De isobaren zijn belangrijk. Hoever die uit elkaar staan, daar aan valt te zien of er veel wind of weinig wind is.

Pas geleden was er tijdens die harde wind een windsprong, dan waait de wind plotseling van uit een andere richting. Dit heb ik zien gebeuren tijdens het werken bij de bloemenwinkel, de potten die buiten stonden waaiden eréén keer van de tafel. De wind kwam in één keer van de andere kant. Zo'n windsprong is levensgevaarlijk. Vooral voor mensen op zee kunnen in de problemen komen en ook voor een molen kan het ook een probleem zijn als je dat niet in de gaten hebt, dan krijg je plotseling de wind achter de zeilen met als gevolg dat de molen een andere kant op gaat draaien en dan is een molen niet meer te stoppen. Daarom is het belangrijk dat vooraf het weer goed in de gaten wordt gehouden En ook tijdens het draaien van de molen moet continu het weer in de gaten worden gehouden. Een trog is ook gevaarlijk, dat zijn zes buien in één wolk die vooraf te zien is door een hele grote bloemkool of aambeeld wolk. Als je die ziet dan weet je dat het gaat regenen en dat er zes buien achterelkaar komen. Het bepalen waar de wind vandaan komt is natuurlijk ook belangrijk. Voor dat je begint op de molen kijk je het allereerste waar de wind vandaan komt.Dan wordt de molen gekruid met de wieken op de wind, maar ik heb geleerd om de wieken er iets voor de wind te zetten. Dan draait de molen het beste. De zielen ervoor leggen vond ik in het begin erg lastig en had vaak trillende benen. Maar nu vind ik het leuk en kan ik vrij naar boven lopen. Met mijn linkerhand houd ik mij vast en de andere hand leg ik de litsen/lussen om de kikkers/ haken, waar de lussen aan veast zitten. Als ik dan beneden ben. Maak ik de rechtsondertouw vast en dan links provisorisch en dan de zwichtlijnen. Als die vast zitten dan het linkertouw goed vast. Ik vind het echt zo super leuk dat ik alweer sta te popelen om naar de molen te gaan. Voor dat je de zeilen hebt gehesen, doe je de kettingen eraf en de bliksemafleider koppel je los en leg het netjes neer. Dan kan de vang eraf als alles goed gecotroleerd is. Voor je begint ga je eerst in de kap, de kapzolder en daar smeer je de assen en bij sommige molen moet je een touw van de vang af halen en bij andere molens een leken ketting. Je controleerd altijd of er niet ligt wat schade kan veroorzaken. Bijvoorbeeld takken van de roeken, kraaien of andere vogels. Of er goed gesmeerd is. Als dan alles veilig is ga je de steen lichten als je niet wilt malen. Dan kan de vang eraf, nadat de pal er af gehaald is. Een pal zit er bijna op iedere molen, ter extra beveiliging, dat de molen niet kan terug lopen. Zo nu eerst koffie met weerkaart bestuderen. Tot straks😉

Alsof het een droom is. Zo voelt het. Van de andere kant zie je dat er positieve dingen gebeuren. Het is fantastisch om te zien hoe iedereen(bijna) er mee omgaat. Maar het moet nog beter. Als iedereen zich houdt aan de regels, dan hoop ik hoop dat het snel over is. Dat ik mijn moeder weer in de armen kan sluiten. In mei de baby die opkomst is knuffelen. Gelukkig hebben we wel de mogelijkheid om elkaar te bellen of te face-timen. Bij mij borrelen er heel veel ideeën naar boven en daar maak ik dankbaar gebruik van.

Iedere morgen ben ik vroeg wakker en dan krioelen de woorden door mijn hoofd, het zou zonde zijn als je dan weer in slaap zou vallen😀 Vroeg in de morgen zijn je hersenen schoon en daardoor kunnen er goede ideeën ontstaan. Als je toch de hele dag de tijd hebt, dan is het niet zo erg. Vanaf maandag ga ik helpen bij Noaberhulp. Ik wil graag iets doen, nu mijn zatderdag baantje tijdelijk gestopt is.

Voor iedereen wens ik dat deze periode snel voorbij is. Mijn moeder heeft het steeds over de oorlog en ergens kan ik dat wel begrijpen. Het lijkt er heel erg op. 

Dikke kus, knuffel.

Groetjes Alie

 

Wist u wat knoflook allemaal voor het lichaam kan doen?

 

Recept voor een frisse Smoothie met pit.

Water

banaan

mango

spinazie en een teentje knoflook.

 

Gezondheidsvoordelen van knoflook

Knoflook heeft het meeste effect als een teentje wordt fijngesneden, geperst, of gekauwd. Dan wordt er namelijk een zwavelverbinding gevormd, ook wel allicine genoemd. Allicine komt via je spijsverteringsstelsel in je hele lichaam.Het bevat veel vitamine C, vitamine B6 en mangaan, maar ook behoorlijk wat koper, calcium, kalium, fosfor, ijzer en vitamine B1.

1. Goed tegen verkoudheid

Knoflook kan je immuunsysteem een boost geven. Uit onderzoek bleek dat een dagelijks knoflooksupplement ervoor zorgde dat een verkoudheid met 63% afnam, in vergelijking met een placebo. De verkoudheid duurde ook minder lang.

2. Het helpt je bloeddruk en cholesterol verlagen

We weten dat olijfolie met omega 3 en 6 een goede invloed heeft op je hart, maar knoflook ook. Hart- en vaatziekten komen steeds vaker voor en worden vaak veroorzaakt door een hoge bloeddruk. Knoflook in de vorm van een supplement helpt om je bloeddruk te verlagen. De dosis moet wel behoorlijk hoog zijn. De allicine die nodig is, staat gelijk aan 4 teentjes knoflook per dag. Knoflook kan ook je cholesterol verlagen.

3. Herstellen na inspanning

Met knoflook ben je minder moe en kun je harder werken. Olympische atleten in het oude Griekenland kregen het al om beter te presteren. Uit onderzoek blijkt dat het ook helpt bij knaagdieren, maar bij mensen is er weinig onderzoek gedaan.

4. Ontgiften

We krijgen ongewenst allemaal zware metalen binnen. Bij een hoge dosis kunnen de zwavelverbindingen in knoflook je lichaam beschermen tegen orgaanschade door gif van zware metalen.

5. Helpt tegen muggenbeten

Smeer je knoflook direct op je huid, dan heb je minder last van muggenbeten. Wetenschappers weten niet precies waarom muggen niet van knoflook houden, maar ze zijn het er wel over eens dat het werkt.

6. Goed voor je huid

In knoflook zitten veel ontstekingsremmende stoffen. Als je een teentje knoflook wrijft op een wondje dat ontstoken is, dan helpt het om de genezing te versnellen. Ook bij medische aandoeningen, zoals psoriasis kan het helpen.

7. Haaruitval tegen gaan

Als je een teentje knoflook over je hoofdhuid wrijft, gaat dat schimmels tegen. Ook als je last van haaruitval hebt door vitaminetekort, of slechte doorbloeding helpt deze aanpak. Heb je genetische haaruitval, dan helpt het helaas niet. Nadeel; het ruikt niet lekker.

 

Tijdens het schrijven van mijn nieuwe verhaal keek ik naar de Japanse cultuur. Mijn hoofdpersoon van mijn nieuwe boek gaat op reis naar Japan. Shinrin-Yoku betekent 'bosbaden' met kleren aan. Je loopt in het bos op blote voeten en als je een mooie plek hebt gevonden. Dan doe je helemaal niets. Geen telefoon aan. Alleen maar waarnemen wat er in de omgeving te zien en te horen is. Kijk naar het water als er een beekje stroomt en kijk naar de bomen. Voel de bomen en bekijk het eens op een andere manier. Dit is zo ongelofelijk. Je ontspant je volledig. Er komen vanzelf gedachten, durf ver te denken. Laat ze maar komen. Je komt vanzelf bij de kern. Adem heel diep de zuivere lucht in. Je kunt het een uur doen of zolang als je wilt. Het is echt heel erg fijn. De natuur heeft zoveel te bieden. Geniet ervan.

Bosbaden. Je loopt in het bos. Het liefst op blote voeten en dan hoef je niks te doen. Alleen maar genieten en de zuivere boslucht inademen. De geluiden die je hoort waarnemen en een boom aanraken. De kou van de grond stroomt door je lichaam. Na een poosje voel je dat de voeten vanzelf warm gaan worden. Het is een Japanse manier van totale ontspanning. Het is goed voor je immuunsysteem.